De allra flesta brudgummar har en så kallad corsage på kavajslaget under bröllopsdagen. Här kommer lite tips om hur man på bästa sätt kan fästa sin corsage.
Corsage – eller knapphålsblomma som det också kallas har en något otydlig historia.
Vissa säger att traditionen började under det engelska inbördeskrig, eftersom män på båda sidor klädde och pratade på samma sätt. För att skilja vilken sida de var på hade de olika blommor. Andra tror att drottning Victoria överlämnade en liten bukett blommor till prins Albert på deras bröllopsdag 1840. Enligt historien klippte Albert ett hål i sin kavaj för att få blommorna på plats. Ytterligare andra tror att den första mannen som bar blommor fastsatta på en kavaj var i en målning av kapten William Wade från Bath, England, 1771.
Oavsett hur traditionen startade är corsagen en viktig del av bröllopsklädseln och den knyter samman bruden och brudgummens detaljer. Men även om det historiskt sett var tradition att blomman till corsagen skulle vara plockad ur brudbuketten för att symbolisera att brud och brudgum bands samman livet ut beställs idag corsagen separat från brudbuketten.
Så den enda utmaningen med corsagen nu är hur den ska sättas dit så här kommer några tips för att undvika blodsutgjutelse på bröllopsdagen.
En corsage ska sitta på det vänstra kavajslaget, parallellt med kantens yttre söm och mitt i de två sömmarna.
Trots dess lite mer gammalmodiga namn, knapphålsblomma, så ska corsagen inte placeras i knapphålet. Att försöka trycka ner blomman i kavajslaget leder bara till en missfärgad kavaj samt en misshandlad, och i värsta fall knäckt, blomma. Istället ska du fästa din corsage på kavajslaget.
För att fästa din corsage för du in corsagenålen genom kavajslaget i riktning bort från brudgummens bröst. Vissa nålar rakt genom blommornas stjälk, andra diagonalt genom dem.
Oavsett vilken riktning corsagenålen är riktad mot, se till att du placerar den genom den tjockaste delen av stjälkarna. Det kommer att säkerställa stabilitet så att corsagen inte faller över. Om du fäster nålen för långt på stjälken kommer blommans vikt att få den att falla åt sidan.
Ytterligare corsagenålar kan läggas till för extra säkerhet och stabilitet, särskilt om din corsage är stor eller tung. Oavsett om du fästs corsagen diagonalt eller vertikalt, placera den andra nålen under den första, i samma riktning – alltid borta från bärarens bröst.
När corsagenålen har kommit genom corsagens stjälk, var noga med att föra tillbaka det genom kavajtyget så att spetsen på nålen ligger bakom kavajen – och hela vägen bakom. Kontrollera att nålen inte sticker ut från kavajslagets sida, där det kan skada någon som får en kram.
Be gärna er florist att visa hur du ska fästa din corsage redan när ni väljer blommorna. Det räcker inte med att den blivande bruden får instruktionerna då hon sällan är närvarande i rummet när det är dags att sätta på corsagen.
Vanligtvis är corsagen förpackad med vatten för att inte vissna – så torka av tygbandet runt stjälkarna med papper eller en handduk innan du sätter den på plats för att slippa få vattenfläckar på kavajen.
För er som vill vara helt säkra på att ha en corsage som ser bra ut hela dagen, beställt en extra så att ni kan byta ut den efter alla gratulationer efter vigseln. På så sätt kommer den se tiptop ut hela dagen.
Letar ni bröllopsfotograf? Se mer av min portfolio eller kontakta mig.
Er bröllopsdag,
vackert fångad
Bröllopsfotograf Stockholm
Destinationsbröllop
Bröllopsfotograf Arlanda