Ett av de stora beslutan inför er bröllopsdag är vad ni ska ha för bröllopstårta. Hur ska den se ut och kanske viktigast av allt, hur ska den smaka? Här delar jag med mig av massor med inspiration och tips för bröllopstårtor.
Traditionen med bröd på bröllop kan spåras till den romerska antiken, då gästerna gav stora, runda brödkakor till bröllopsparet. Brödet ansågs skänka lycka till äktenskapet. Det kunde bli många bröd, som lades ovanpå varandra. Bröden brukade vara smaksatta med honung och fikon. De smordes till en början in med ister men snart byttes seden ut mot socker. Under 1600-talet serverades pajer på bröllop, men på 1700-talet slog spettekakan igenom. Tårtan som bakverk uppkom på 1800-talet. Den moderna bröllopstårtan uppfanns på 1900-talet, i England och USA.
En klassisk bröllopstårta i flera våningar dekorerad med sugarpaste och vackra blommor i pastellfärger kan aldrig bli fel.
Något som har blivit populärt är den minimalistiska tårtan, oftast helt i vitt men så ni kan självklart välja en bröllopstårta i er favoritfärg. Det viktigast är att den är stilren i sitt utseende.
För er som vill ha något annat än blommor på tårtan kan denna gröna sköna skapelse med geometriska former och bladguld som dekoration passa bra som inspiration.
Kaka på kaka? Absolut! Man kan som ni vet aldrig ha för mycket kaka, och ett tips är att dekorera bröllopstårtan med andra bakverk i mindre format. Det kan vara allt från macarons till små munkar och cupcakes. The sky is the limit.
En klassik midsommartårta med grädde och jordgubbar är ju trots allt bland det godaste som finns i tårtväg. Det kan helt enkelt aldrig bli fel. Särskilt inte om ni gifter er på sommaren och kan pryda bröllopstårtan med färska, svenska jordgubbar.
För er som önskar något annat än en traditionell bröllopstårta med sockerkaksbottnar kan en tårta av Croquembouche vara något som passar er. Croquembouche är ett traditionellt franskt bakverk funnits i hundratals år. Efterrätten uppfanns av Antonin Carême och var ursprungligen en konfekt som bestod av frukter, nötter och kastanjer, alla staplade tillsammans med karamell.
Vem har sagt att en bröllopstårta måste vara söt. Det här är den perfekta efterrätten för paret som hellre avnjuter en bit ost och ett glas rött än sockerkaka.
Det vanligaste under ett sommarbröllop är att bröllopsgästerna minglar utomhus mellan vigsel och middag. Under den tiden brukar det bjudas på snittar och bubbel men det är inte sällan som man ändå känner en längtan till bröllopsmiddagen, och kanske också till något sött (vilket jag i och för sig alltid gör).
Det bästa tipset jag kan ge er är därför att servera bröllopstårtan redan till minglet, det kommer ge er en massa fördelar (utöver att bröllopsgästernas blodsocker kommer vara på topp).
Men för att verkligen övertyga er kommer här några ytterligare fördelar:
Självklart ska in som brudpar skära upp den första biten tårta. Därefter är det en bra idé om ni låter personalen skära upp resterande del av bröllopstårtan istället för att låta gästerna göra det själva. På så sätt blir det inte en lång kö till tårtan och även mindre spill och blir det tårta över så blir den omhändertagen med detsamma (vilket leder till att ni kan äta tårta till frukost dagen efter bröllopet!).
Letar ni bröllopsfotograf? Se mer av min portfolio eller kontakta mig.
Er bröllopsdag,
vackert fångad
Bröllopsfotograf Stockholm
Destinationsbröllop
Bröllopsfotograf Arlanda
Wedding photographer Sweden
Bröllopsfotograf Marstrand